12 Mayıs 2011 Perşembe

       MARMARA İKLİMİ (GEÇİŞ İKLİMİ)



Marmara Bölgesi, Akdeniz iklimi ile Karade­niz Bölgesi'ni etkileyen iklim tipi arasındaki geçiş kuşağında yer alır. İç kesimleri bozkır ikliminin etkisi altında kalan bölge, zaman zaman Balkanlar ile İç Anadolu Bölgesi'nin kara ikliminden de etkilenir. Bölgede genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğukça ya da serin ve yağışlı geçer.

Bir geçiş kuşagında yer alan marmara böl.akdeniz ikliminin etkisi güneyden kuzeye dogru giderek azalır.
iç kesimlerdeki bileceik yöresiyle ergene havzasına dogru ise step ikliminin özellikleri görülür. Kesintisiz dağ engelleri olmadıgından bölgenin birçok kesimi balkan yarım adasının bazı kesimleride iç anadolu böl.etkilerine acıktır.bu neden le bazı kışlar bölgenin kıyılarını bile etkileyen soguk baskıları bazı yazlar ise agır sıcak dalgalrı görülür.


Kıyı boyunca 5-6 derece en soguk olan ortalama sıcaklıgı iç kesimlere dogru gidildikçe azalır. Karasal etkilere acık Tekirdağ 4,3 C ile öteki kıyı yerleşmelerine göre ddaha düşük bi ortalamaya sahiptir.Güney Marmara bölümündede en soguk ortalamaları yaklaşık 5C derecedir.
Kıyı boyunca 5–6 °C olan en sortalama kar yağışlı gün sayısı genellikle 10 günden azdır. İç kesimlerde bulunan İç anadolu'ya yakınlığı iklim olaylarına yansıyan Bilecik’te ise kar yağışlı gün sayısı 19,5 gündür.

  MARMARA İKLİMİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNE OLAN KATKISI

Bir geçiş iklimi özelligi gösteren marmara iklimi çeşitli iklim tiplerinin görülmesine olanak saglar akdeniz iklimi karadeniz iklimi bazı bölgelerinde ise karasal iklim görülmektedir durum böyle oluncada farklı tarım ürünlerinin yetişmesine olanak saglamaktadır.yetiştirilen tarım ürünlerinin ülke ekonomisine biyük katkı saglamaktadır özellekli ayçiçeginin yetiştirlmesi gibi..yetiştirilen bu tarım ürünleri ülkede bazı illere gönderilir ayrıca ülke dışınada ihraç yapılarak ülkenin ekonomisine büyük gelir saglamaktadır.yetiştirilen bu tarım ürünleri;

Buğday : Trakya’da Ergene Bölümü’nde yoğun olarak yetiştirilir. Bölge, üretimde İç Anadolu’dan sonar 2. sırada yer alır.

Ayçiçeği : Tohumlarından yağ elde etmek için yetiştirilir. Türkiye üretiminin % 80 ini bu bölge karşılar. Ergene ve Güney Marmara Bölümleri’nde ekimi yoğunlaşır.
 
 
 Şekerpancarı : Trakya, Güney Marmara ve Adapazarı ovalarında ekim yapılır.
 
 
 
Tütün : Bölge, Türkiye üretiminde 3. sırayı alır. Bursa, Balıkesir, Adapazarı’nda ekimi yoğunlaşır.


Mısır : Bölge, üretimde Karadeniz’den sonra 2. sırayı alır. Adapazarı ve Bursa önemli ekim alanlarıdır.



Pirinç : Meriç ovalarında ekimi yoğunlaşır. Edirne bölge üretiminde ilk sırayı alır.



Şerbetçi otu : Bira sanayinde tad ve koku verici olarak kullanılır. Bilecik Yöresi’nde ekimi yapılır.



Zeytin : Güney Marmara Bölümü’nde Gemlik ve Mudanya Yöresi’nde üretimi yoğunlaşır. Bölge, üretimde Ege’den sonar 2. sırayı alır. İri kalitede sofralık zeytin yetiştirilir.



Dut : Bölgede ipek böceği yetiştiriciliğine bağlı olarak dutçuluk önem taşır. Bursa, Balıkesir, Bilecik Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir.



Meyve : Bursa Yöresi’nde yoğun olarak yetiştirilir. Şeftali, kiraz, çilek, kestane ve üzüm başlıcalarıdır.



Sebze : Bursa ve Adapazarı ovalarında yoğun olarak yetiştirilir. Domates, patates, sarımsak, soğan, patlıcan, kabak, biber başlıcalarıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder