13 Mayıs 2011 Cuma

                             AKDENİZ İKLİMİ
akdeniz iklimi haritada da görüldügü gibi 2 numaralı olarak gösterilen yerlerde daha fazla etkilidir
 

 Akdeniz iklimi, yaz sıcaklığı güneş ışınlarının düşme açısına, kuraklık ise alçalıcı hava hareketlerine bağlıdır. En sıcak ay ortalaması 34-45 °C, en soğuk ay ortalaması 8-10 °C dir. Yıllık sıcaklık ortalaması 18 °C dir. Kar yağışı ve don olayı çok ender görülür. En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir. Cephesel yağışlar en fazla bu iklimde görülür.
Yıllık yağış miktarı yükseltiye göre değişir. Ortalama 400-600 mm arasındadır. Yağış rejimi düzensizdir.
Bitki örtüsü MAKİ'dir. Maki yaz kuraklığına dayanabilen; mersin Defne Kocayemiş Zakkum, Keçiboynuzu gibi kısa bodur ağaçlardan meydana gelen bir bitki topluluğudur.

GÖRÜLDÜĞÜ YERLER

akdenize’e kıyısı olan ülkeler (Libya Filistin hariç, buralarda görülmeme sebebi yer şekillerinin engebesiz olmasıdır.), Avustralya’nın güneybatısı, Güney Afrika Cumhuriyetinde Kap bölgesi, Şili’nin orta kesimleri ve Kuzey Amerika’da Kaliforniya çevresinde etkilidir.
türkiyede'de Akdeniz iklimi esas karakterini akdenizde torosların denize bakan yamaçlarında 800-1000 metre yüksekliğe kadar olan alanlarda gösterir. Daha yüksek alanlarda ise Akdeniz dağ iklimi görülür. Kıyı boyunca kuzeye gidildikçe karakterinde değişiklikler görülmekle birlikte, kıyılar ve içeriye doğru uzanan grabenler boyunca görülür. marmara bölgesinde'nde ise Güney Marmara kıyıları ile trakyanın  Ege kıyılarında görülür.

AKDENİZ İKLİMİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKISI
 kışları yağışlı olup yazları kurak olan akdeniz iklimi türkiyede cogu bölgede etkili olmaktadır.bu iklimden dolayı türkiye ekonomüsüne olan katksısı büyüktür .Busebepten dolayı yetiştirilen tarım ürünleri;
kıyı TARIM ÜRÜNLERİ
Kış ılıklığına bağlı olarak turunçgil ve muz üretimi yapılır. Muzun %100’ü, turunçgillerin % 88’i bu bölgede üretilir. Ayrıca Türkiye pamuk üretiminin % 35’i, sebzenin % 26’sı, yerfıstığının % 88’i anasonun % 65’i ve susamın % 80’i bu bölgeden sağlanmaktadır.

Göller Yöresi Tarım Ürünleri
Burada yetiştirilen ürünler kıyı kesiminden farklılaşır. Tahıl, haşhaş, anason, şeker pancarı, gül ve tütün yetiştirilir.
Bu tarım ürünlerinden  muzun %100 alanya anamur gibi ilçelerden saglanarak ülkedeki diger bölgelere gnderiilir buda o bölgeye ekonomik katkı sagglamaktadır..

zeytin özellikle akdeniz iklimine baglı yetişen tarım ürünüdür kışları ılık yazları sıcak bi iklime sahip tarım ürünüdür En fazla ege ve akdeniz bölgesinde yetiştirilir..

 muz da aynı şekilde yazları kurak kışları bol ılık lı isteyen tarım ürünüdür en fazla akdenizde yetiştirilerek yetitirilen tarım ürünü tamamını ülke içinde karşılamaktadır.







 turunçgillerde akdeniz iklimine baglı yetişir en fazla  akdeniz böl. olup ege bölgesindede yetiştirlir %8 cıvarınde karadenizde rize  ilindede yetiştişir.ülke ekonomisine katksısı büyüktür..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder