13 Mayıs 2011 Cuma

                            KARADENİZ İKLİMİ

 Karadeniz iklimi şekilde de oldugu gibi karalanmış yerlerde etkilidr dogu batı yönünde uzanarak kendini gösteren bu iklim her mevsim yagış bırakmaktaadır..azda olsa ılıman okyanusal iklimle de benzerlik gösterir.

Bu iklim, asıl olarak Kuzey Anadolu Dağları’nın Karadeniz’e bakan yamaçlarında görülür. Genel özellikleri şöyledir:
- Her mevsim yağışlıdır.
- Doğu Karadeniz Bölümü’nde maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 2000 – 2500 mm dir.
- Batı Karadeniz Bölümü’nde de maksimum yağış sonbaharda, minimum yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000 -1500 mm dir.
- Orta Karadeniz Bölümü’nde ise maksimum yağış kışın, minimum yağış yazın olmaktadır. Yıllık yağış miktarı 700 -1000 mm dir.
- Karadeniz ikliminin görüldüğü alanlarda kar yağışlı günlerin ortalaması 18 gündür.
- Yıllık ortalama sıcaklık 13-15°C’dir.
- Ocak ayı ortalama sıcaklığı 6 – 7°C’dir.
- Temmuz ayı ortalama sıcaklığı 21 – 23°C’dir.
- Yıllık sıcaklık farkı 13 -15°C’dir.
- Tabii bitki örtüsü ormandır. Yüksek yerlerde Alpin çayır görülür.
- Kuzey Anadolu Dağları’nın güneye bakan kesimle-rinde, deniz etkisinin azalmasıyla sıcaklıklar düşer şekildede oldugu gibi yıl boyunca düzenli yağışa lan karadeniz bölgesi havası caklıgının sıfır derecenin altına inmedigi sıcaklıgın yıl boyunca yüksek olduguu göstermektedir..
yıl boyunca yagış alması belirli tarım ürünlerinin yetişmesine olanak saglamaktadır örnegin çay... türkiyedeki üretimin yüzde seksendokuzu burdan saglanmaktadır.
İKLİMİNDEN DOLAYI YETŞTİRİLEN TARIM ÜRÜNLERİ
Mısır : Kıyı kesiminde buğdayın yerini almıştır. Halkın temel besin maddesidir. Bölge mısır üretiminde 1. sırada yer alır. Ancak üretilen mısırın tümü bölge içinde tüketildiğinden ticari değeri yoktur.
  TÜTÜN: Karadeniz Bölgesi, üretimde Ege Bölgesi’nden sonra 2. sırada yer alır. Bafra Ovası (Samsun) en yoğun ekim yapılan alandır. Ayrıca Tokat, Amasya, Düzce Ovası (Bolu) ve Rize Yöresi’nde yetiştirilir.
  FINDIK: Kış ılıklığına gereksinim duyan fındık Karadeniz iklimine en uyumlu üründür. Türkiye üretiminin %84’ü Karadeniz Bölgesi tarafından karşılanır. Bütün Karadeniz kıyılarında, yer yer iç kesimlerde yetişmesine karşın, en yoğun olarak Ordu ve Giresun’da üretilir.






  ÇAY: Muson iklimine uyumlu bir tarım ürünüdür. Bol nem ve kış ılıklığına gereksinim duyar. Trabzon – Rize arasında Doğu Karadeniz kıyılarında, denize dönük yamaçlarda yetiştirilir. Ülke üretiminin tamamını Karadeniz Bölgesi karşılar. çay sasatlarından bifr görüntü...


PİRİNÇ : Bol suya gereksinim duyar. Akarsu vadi tabanlarında ekimi yapılır. Tosya, Boyabat, Çarşamba ovaları başlıca ekim alanlarıdır.şekildede görüldügü gibi pirinç tarımında bir şekil...
 
ŞEKER PANCARI: Bol yağışlı olan Doğu Karadeniz kıyıları dışında tüm bölgede yetişme koşulları vardır. Ekim alanları Kastamonu, Çorum, Tokat, Amasya illerinde geniştir.


KARADENİZ İKLİMİMİNİN TÜRKİYE EKONOMİSİNE  KATKISI
Karadeniz Bölgesi ekonomik gelişmişlik açısından 5. sırada yer alır. Aşağıda bölge ekonomisinde önemli yer tutan ürün ve ekonomik faaliyet türlerinin listesi verilmiştir.
Çay, Fındık, Kenevir ,Pirinç, Mısır, Tütün gibi tarım ürünlerin yetişmesine olanak saglayıp türkiyedeki diğer bölgelere gnderilmektedir ayrıca yurt  dışına da bazı tarım ürünlerini ihraç ederek türkiyenin ekonomisine büyük bi katkı saglamaktadır..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder