13 Mayıs 2011 Cuma

                                         KARASAL İKLİM
 haritanın sarı renkelrle boyanmış oldugu yerler karasal iklimin etkisi altındadır azda olsa ergene bölümündede etkili olan karasal iklim daha cok iç andolu ve dogu anadolu bölgeelrinde etkilidir

 Bu tip iklim özellikledenizel etkilerden uzak yükseltinin fazla oldugu  dogu anadolu bölgemizde dikkat ceker.Bu iklimin görüldüğü dogu anadolu bölgemizde ki en düşük sıcaklık degerleriyle karşılaşılır degerler -40 ve -46 ya kadaar düşer.Karasal iklim dogu anadolu bölgemizde kendini iki şekilde belli eder
Yüksek platolarda en cok yağışın yaz mevsiminde görüldügü her mevsim yagışlı tipi
Alçak depresyonlarda vadi içlerine yağışların kış aylarında görüldügü yarı kurak tip
Bu iklim tipinde yıllık yagış tutarları




350 mm ile 1200mm arasında degişir. üet seviyelerde yüksek degerler dikkati cekerken alçak depresyon alanlarında  ve vadi içlerinde düşük degerler görülür. diger taraftan ülkemiz cografi bölgeleri farklı bişekilde ortaya cıkan yağış rejimleri ilede degişikler gösterir. bu bakımdan türkiyedeki başlıca yagış rejimleri karadeniz yagış rejimi.Adeniz yagış rejimi karasal ayagış rejimi olmak üzare üç ana grupta toplayabilirz. özellikle ülkemizin kuzeyinde karadeniz kıyıları boyunca dikkati ceken karadeniz yagış rejiminde  yagış bütün mevsimlere düzenli bir şekilde dagılmıştır.Kurak mevsim yoktur.yıl içinde fazla yagış sonbahar sonu ile kışın görülür..








 karasal iklimin bitki örtüsü bozkırdır. harita da da oldugu gibi dıldız ve poyraz gibi yerel rüzgarlar 
karsal iklimde etkili olmaktadır. güneydogu anadolu ve iç anadolu kısmında etkili olarak tarım üzerinde hem olumlu hemde olumsuz etki yapmaktadır. yerel rüzgarlardan olan poyraz
dogu anadolu kısmından türkiye içlerine sokularak iç bölgelerde etkili olabilmektedir..
Karasal iklimin etkili oldugu yerlerde  bugday, arpa yulaf şeker pancarı, cavdar mısır pirinç yetiştirilir.
Özellikle bugday ilk bahar aylarında iç anadolu kısmında üretimi artarak ekonomiye katkı saglamaktadır.
türkiyede en fazla iç anadoluda yetiştirilerek. konya addan vee ankara ilk üç sırayı  paylaşır.


KARASAL İKLİMİN ETKİLİ OLAN BÖLGELERDE TÜRKİYE EKONOMİSİNE OLAN KATKISI


Daha öncede degindigimiz gibi karasal ikliimde yetiştirilen karsal iklime ihtiyaç duyan tarım ürünleri vardır
 bunlar;
1:Şeker pancarı
2:Bugday
3:Arpa
4:Cavdar
5:Yulaf 
gibi tarım ürünlerin yetiişmesine olanak sağlar.
bunların arsında en önmelisi bugdaydır
özellikle iç andolu b. yetiştirilen bugday türkiye iklimine uygunluk ggösterir.insanların temel besin kaynagı oldugu için tarımı her yıl yapılmakta ve üretim mikatrı artmaktadır.
ŞEKER PANCARI: ise yine aynı şekilde en fazla iç anadolu böl. yetiştirilmelte ve hayvancılık ihtiyacınıda karşılamaktadır çünkü şeker pancarının posası hayvan yemi olarak kullanılır bu durumdan dolayı şeker pancarı fabrikalrının yanında besi hayvancılıgı yapılmaktadır.


YULAF: Yulaf, sıcak ve kurak şartlarda üretildiği gibi, serin bölgelerde de yetişebilir. Daha çok bisküvi ve yem sanayiinde kullanılır. Ülkemizde daha çok İç Anadolu, Marmara ve Çukurova’da yetiştirilmektedir.




ARPA: Türkiye’de buğdaydan sonra en çok üretilen tahıl ürünüdür. Buğdaya göre, biraz daha soğuk ve kurak şartlarda ve nispeten mineral oranı az olan topraklarda yetişir. Buğdaya göre, daha kısa sürede olgunlaşır (80 – 90 gün) Bu nedenle buğdayın yetişmediği Erzurum – Kars plâtolarında 2000 – 2200 m ye kadar yetişebilir. Üretim alanları genelde buğday ile paralellik gösterir. Türkiye üretiminin yarıya yakın kısmını İç Anadolu karşılar.

sıcak bir ortam ister.























  BUĞDAY:Kışların aşırı soğuk geçmediği yerlerde sonbaharda, Doğu Anadolu’nun soğuk yerlerinde ilkbaharda ekilir.
  Akdeniz ve Ege kıyılarında Haziran ayında, İç Anadolu’da Temmuz’da, Doğu Anadolu’da Ağustos’ta hasat edilir.
  Türkiye’de en fazla üretim İç Anadolu Bölgesi’nde yapılır. Konya, Ankara ve Adana ise il olarak ilk üç sırayı paylaşır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder